• Facebook
  • YouTube channel

De effecten van de infrarood sauna bij verschillende ziektebeelden
De straling en warmte van de infrarood sauna heeft een voordelige werking op de gezondheid. Het verbetert
het afweersysteem, helpt bij spier en gewrichtsaandoeningen en vermindert klachten van huidaandoeningen zoals acne en psoriasis.

Huidaandoeningen
Er zijn een aantal verschillende huidaandoeningen waarbij de straling van de infrarood sauna een gunstig effect hebben.  Psoriasis is een chronische huidaandoening. De hoornlaag (de buitenste laag van de opperhuid) bestaat uit hele kleine cellen die afsterven en afschilferen. Normaal gesproken is dit een proces waar je niets van merkt. Maar bij psoriasis patiënten is dit vervangingsproces verstoord. Het gaat veel te snel waardoor er teveel huidcellen ontstaan. De huid gaat hierdoor schilferen, raakt geïrriteerd en gaat ontsteken. Daardoor wordt de huid dik en rood.

Vrijwel iedereen heeft in de pubertijd last van jeugdpuistjes. Dit gaat meestal na een aantal jaren over, maar dat is niet bij iedereen het geval. Sommige mensen blijven er last van houden. De een kan last houden van puistjes, maar bij een ander kan het een echte huidaandoening worden. Acne is een ontsteking van dat deel van de huid waarin zich de talkklier bevindt. De talgklieren worden groter en produceren meer talg. De talg kan zich ophopen en de poriën raken daardoor verstopt. Dan ontstaan er mee-eters en puistjes. Door de straling van de infraroodsauna wordt de huid diep gereinigd en gaat de huid transpireren. De dode huidcellen worden verwijderd en de huid gaat minder schilferen. Klachten van de huidaandoeningen zoals acne en psoriasis verminderen hierdoor.

Spier en Gewrichtsaandoeningen
Steeds meer mensen hebben last van spier en gewrichtsaandoeningen. Reuma is een
verzamelnaam van meer dan 200 soorten gewrichtsziektes, waarvan artritis en artrose de twee meest voorkomende vormen zijn. Bij reumatoïde artritis wordt de pijn veroorzaakt door ontstekingen aan de gewrichten, terwijl bij artrose slijtage van de gewrichten de oorzaak is. De warmte van de infrarood saunacabine versoepelt het spierweefsel en stimuleert de bloedsomloop. De spierspanning neemt af en de ledematen verstijven minder. De pijn van ontstoken gewrichten neemt daardoor af. Het gebruik van een infraroodsaunacabine heeft ook een positieve invloed bij gespannen spieren en schouders. Voor sporters die last hebben van blessures is het gebruik van een infraroodsaunacabine ook aan te raden. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller. Door de verhoogde bloedcirculatie wordt er meer zuurstof toegevoegd aan de spieren. De verhoogde bloedcirculatie zorgt er ook voor dat afvalstoffen zoals melkzuur afgevoerd worden.

Afvalstoffen en Afweersysteem
In een traditionele sauna transpireer je water en natrium. In een  infraroodsauna is het mogelijk
om zware metalen als lood en zink en andere afvalstoffen kwijt te raken. Door de warmte
van de infraroodsauna gaan de bloedvaten openstaan. De huid gaat transpireren en zo raak je
afvalstoffen kwijt. De straling van de sauna met  infrarood veroorzaakt een koortsreactie die virussen en bacteriën kan
doden. Het aantal witte bloedcellen neemt op die manier toe en versterkt het afweersysteem Omdat het lichaam veel energie steekt in het op temperatuur blijven verbruikt u in een infraroodcabine een behoorlijke portie energie. Er wordt wel gezegd dat deze energie gelijk staat aan een wandeling van een half uur.

HOE WERKT INFRAROOD WARMTE IN EEN INFRAROODCABINE
De werking van een infraroodcabine is gebaseerd op de infrarood warmte die opgewekt wordt in de hiervoor speciaal gemaakte infrarood elementen. Het kenmerk van infrarood warmte is dat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt Omdat niet eerst de lucht opgewarmd hoeft te worden (zoals dat bij een gewone sauna wel het geval is) zijn er diverse voordelen ten opzichte van de sauna. De opwarmtijd is vele malen korter, de gebruikte energie veel minder – slechts 15% tot 30% – en het belangrijkste voordeel is dat de temperatuur van de lucht bij het gebruik van de infraroodcabine van ondergeschikt belang is.
Omdat de temperatuur veel lager kan zijn dan in een traditionele sauna is de infraroodcabine geschikt voor een hele grote groep gebruikers. Astma patiënten en oudere mensen kunnen bijvoorbeeld meestal zonder problemen van een infraroodcabine gebruikmaken.

De warmte van de infraroodcabine wordt makkelijker door het lichaam opgenomen via de huid
en is daarom zeer stimulerend voor de doorbloeding van spieren en de rest van het lichaam.

Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens het gebruik van de infraroodcabine.
Het opwarmen van de huid en onderhuid wordt door het lichaam opgevangen met een aantal
tegenreacties. Zo stroomt er via de geopende haarvaten extra bloed door de onderhuid om transpiratie mogelijk
te maken. Het hart moet wat harder gaan werken, Dit heeft een goede doorbloeding van het
gehele lichaam als resultaat. Met name stijve gewrichten en pijnlijke spieren hebben hier
voordeel bij.

Comments are closed.